ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Delicious Crunchy Flakes

Priča o hrskavim ukusnim listićima krumpira počela je  24. kolovoza 1853. Sve je počelo u hotelu Moon-Lake Lodge u Saratoga Springsu u državi New York u SAD-u. Čips je nastao sasvim slučajno! Maštoviti šef kuhinje, Indijanac George Crum i jedan od najbogatijih Amerikanaca, industrijalac Cornelius Vanderbilt započeli su cijelu priču :) na sreću nas koji obožavamo čips! Znam, nije baš zdravo, ali obožavam ponekad gricnut  koji čips :)

 
  

Sve se dogodilo nakon što je razmaženi bogataš vratio pomfrit za koji je rekao da je predebelo narezan, šef kuhinje je ponovno napravio pomfrit ali bogataš opet nije bio zadovoljan prženim krumpirićima pa je po drugi put vratio jelo.
 
Iznervirani kuhar Crum iz osvete nezadovoljnom gostu narezao je na jako tanke ploške krumpir i stavio pržiti na ulje. Tako da se jelo nije moglo jest vilicom već isključivo prstima. Na veliko iznenađenje gost je bio oduševljen ovim jelom pa je tražio još jednu porciju.
 
Kako su se hrskavi krumpirići svidjeli svima koji su ih probali, ovo jelo ubrzo se našlo na jelovniku restorana pod nazivom "Saratoga chips".


 
 
Druga verzija ove priče je da izvorni autor čipsa nije Crum već njegova sestra kojoj je slučajno pala ploška krumpira u vruću mast pa je slavni kuhar,  u želji da se osveti Vanderbiltu, servirao jelo koje je već jeo kod kuće.
 
Već se od 1895.  čips prodavao u trgovinama, a  industrijsku proizvodnju čipsa započeo je 1932. Herman Lay,  izumitelj stroja za guljenje krumpira.
Pojavi tvornički spremljenog čipsa svojim je izumom pridonijela i jedna žena, Laura Scudder,  koja je 1926.  osmislila vrećice koje su čuvale svježinu čipsa.
 
 
Ne znam da li sam ikad vidjela (do nedavno) ovakav veliki čips kao na slici (500g)?!!:)  


Thank you for reading! 

Keep On Smiling & be happy!:)

 

1 komentar:

Let me know if you have comments, suggestions,any idea, all for the purpose of improving this site.
Thank you for sharing your opinions with me. I appreciate it a lot.