ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

The City - Jajce

Grad koji me uvijek iznova oduševljava, plijeni pozornost izgledom, prirodom, osebujnom poviješću - Jajce. Ovo je jedan od najljepših gradova, vrlo privlačan turistima. Mali grad u kojem ima jako puno toga za vidjeti. Svakako preporučam ovaj grad za posjetit.



POVIJEST GRADA

Povijest grada Jajca je osebujna, seže još u rimsko doba o čemu svjedoče neki arheološki nalazi.  Bilo bi tu jako puno za reći o samoj povijesti grada, ali probat ću ukratko istaknut najbitnije. Kako je ovaj grad dobio ime, zapravo nije poznato, iako postoji nekoliko pretpostavki ali drži se da nisu vjerodostojne.
Najpoznatiji,tj. prvi poznati vladar Jajca i najznačajnija ličnost bosanskog srednjeg vijeka je Hrvoje Vukčić - Hrvatinić (oko 1350. - 1416). Njemu se pripisuje izgradnja tvrđave po kojoj je grad danas poznat. Smatra se da je neka tvrđava na tom mjestu postojala i prije vladavine Hrvoja, ali se ne zna tko ju je izgradio, te da je Hrvoje samo ojačao zidine, te izvan utvrde podigao još jednu kulu. I nakon vladavine Hrvoja, tvrđava je nadograđivana.
Kraj 14. i početak 15.st. označava gospodarski uspon Jajca, dolaze dubrovački trgovci i u Jajcu otvaraju koloniju.
 
 
Hrvoje se ženio dva puta, a o podrijetlu prve žene ostaje nepoznato, dok mu je druga žena bila Jelena, kći hrvatskog velikaša Ivana Nelipića. Svoje sestre udaje za bosanske velikaše, a i kćeri svoga brata Vuka.
Ladislav Napuljski je Hrvoja Vukčića - Hrvatinića proglasio "hercegom spljetskim", imenovao ga svojim namjesnikom u Dalmaciji i povjerio mu samostalno vladanje dalmatinskim gradovima i otocima. Od tada je Hrvoje uredio sustav glasovanja u gradskim skupštinama, odredio mjere za uspješno funkcioniranje gradske uprave, imenovao plemićima sebi odane ljude, postavljao svoje namjesnike i kovao novac. Hrvoje u to vrijeme uređuje svoj dvor u Splitu i Jajcu.  Hrvojevi protivnici počeli su ga klevetati kod Hrvatsko-ugarskog kralja Sigmunda  što polako dovodi do Hrvojeve propasti. 
Sigismundova vojna, 1405. god., protiv Hrvoja i Bosne, a u cilju da on ispravi i obnovi granice svoga kraljevstva, nije uspjela ali ih je porazio 1408. god. Poslije se herceg Hrvoje izmirio sa Sigismundom. Hrvoje je u travnju 1416. god., zauvijek sklopio svoje oči u gradu Kotoru na Vrbanji.
 U razdoblje Hrvojeve vlasti, grad Jajce dobiva novu ulogu, jednoga od glavnih političko-administrativnih središta njegovih prostranih posjeda. To je razdoblje kada počinje uspon toga naselja. Iza sebe Hrvoje nije ostavio sposobnog nasljednika. Na neke Hrvojeve posjede bacili su oko Mlečani, Dubrovčani pa i sam kralj Ostoja. Najveći dio njegovih posjeda prigrabio je kralj Ostoja. On se razveo s Kujavom i oženio Hrvojevom udovicom Jelenom. I tada Jajce dolazi u kraljeve ruke, te nakon smrti Hrvoja Jajce je postalo kraljevski grad. 
Hrvojevo doba karakteristično je za cijelu bosansku povijest.  Nosio je titulu hercega, primao strane diplomate i davao im smjernice za suradnju, svoje podanike je kažnjavao ili promicao u plemiće. Do bosanskog kralja nije mu bilo stalo, jer je jednom riječju mogao postaviti ili skinuti svaku bosansku okrunjenu glavu. Kralja je uvažavao samo onda kada je postojao neki njegov osobni interes.
 
 
Stjepan Tomašević je 7. 11. 1461. okrunjen za bosanskog kralja, njegova prijestolnica bila je u Jajcu.
Sultanu je toliko stalo da zarobi kralja te je za njim poslao Mahmud pašu Anđelovića s 20 000 konjanika u potjeru. Kralj se skrivao u Ključu. Kako je Ključ bio dobro utvrđen grad, paša se morao dati na pregovore s kraljem, te mu je obećao da mu neće ništa učiniti, čak je to potvrdio i pismom. Kada se kralj predao, paša je prekršio obećanje dano kralju. Padom triju najvažnijih gradova: Bobovca, Jajca i Ključa, bila je zapečaćena i sudbina Bosanskog kraljevstva. Nakon pada Bosne Turci su u ropstvo odveli veliki broj Hrvata, tako je i nakon predaje Jajca sultan naredio da se iz grada izvedu zarobljenici, a kojih je bio zaista veliki broj. Neke je od njih poklonio svojim vojskovođama i spahijama, a nekima je dopustio da ostanu u gradu.
U vrijeme pada Bosne pod Turke, ugarsko-hrvatski kralj je bio Matijaš Korvin (1458.-1490.). Turci su nekoliko puta pokušali osvojiti Jajce ali nije im uspjevalo.  Može se reći da je bitkom na Mohačkom polju 1526.g. bila određena i sudbina Jajca. Jajce je bilo na strateški jako dobrom položaju pa ga je bilo  teško osvojiti što govori činjenica njegova pada u ruke Osmanlija tek 1527. Od tada pa sljedećih skoro 400 godina Jajce je bilo u sastavu Osmanskog Carstva, što se posebno izrazilo na arhitekturi samog grada. Za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, Jajce doživljava snažan gospodarski razvitak uvođenjem prvih tehnoloških ostvarenja zapadne Europe i Amerike.

KULTURNE ZNAMENITOSTI
Hrvoje je utemeljio grad Jajce, u njemu uredio dvor, koji su kasnije koristili bosanski kraljevi, njemu u čast napisana su dva srednjovjekovna književna djela Hrvojev misal i Hvalov zbornik, pretpostavlja se da je podigao hram Crkve bosanske u središtu jajca, dao je izgraditi Katakombe. Medvjed-kulu je koristio za obračun sa zločincima, političkim protivnicima. Medvjed-kula je dobila ime po tome što je Hrvoje u njoj držao  medvjede i bacao im kažnjenike.
Dao je izgraditi crkvu sv.Ive u Podmilačju, u Splitu je uredio dvor i Hrvojevu kulu.

I za vrijeme Drugog svjetskog rata Jajce je bilo mjesto nekih sudbonosnih događaja. A jedan od tih događaja je Drugo zasjedanje AVNOJ-a 1943. Zgrada u kojoj su se nalazili tada najveći dužnosnici Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom danas je pretvorena u muzej koji je najposjećenije turističko mjesto u gradu. Na žalost u ovom posljednjem ratu mnogi građevinski objekti su bili oštećeni ili porušeni, ili bili prepušteni zubu vremena koji je učinio svoje.
 


 

 
 

 
 Thank you for reading!

Keep On Smiling & be happy!:)
 
Ako nekog zanima detaljnija povijest mogu napisati, obavijestite me :)


Broj komentara: 5:

  1. Vrlo lijep grad. Moja urednica je iz ovog mujesta, nekada je tu živjela, i pričala mi je o ovim vodopadima. Često naletim na fotke Jajca i uvijek mi je nakako lijepo. Divna priroda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam znala da je to tako star i lep grad.
    Bas super zanimljivost sam ovde kod tebe pronasla.
    Hvala <3

    OdgovoriIzbriši
  3. looks amazing ! great photos dear ! <3 love it !!
    would you like to follow each other ? let me know ! :)

    xoxo http://fashboom.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Hi! Thanks for stopping by my blog! Lovely pictures. Now following x

    Cat x
    www.justcatblog.blogspot.ie

    OdgovoriIzbriši
  5. ovaj vodopad me uvijek odusevljavao!

    OdgovoriIzbriši

Let me know if you have comments, suggestions,any idea, all for the purpose of improving this site.
Thank you for sharing your opinions with me. I appreciate it a lot.