četvrtak, 3. listopada 2013.

Szekely gulaš - Tasty stew with pork and pickled cabbage

Ovaj gulaš je originalno mađarsko jelo, neki tvrde da potječe iz mađarskog grada Szegeda,a drugi ga povezuju s piscem i novinaraom Jozefom Szekelyjem (1825. - 1895.). Gulaš se vrlo brzo proširio Europom.
Jako ukusan, lagano pikantan, može se pripremati na razne načine, s njokima, tjesteninom, krumpirom...
 
Sastojci:
  • 800 ili 900 g svinjećeg mesa, narezati na kockice
  • 2 - 3 luka sitno nasjeckati
  • 2 češnjaka sitno nasjeckati
  • 2 žlice mljevene slatke paprike
  • 1 šalica vode
  • 500 g kiselog kupusa
  • 500 g krumpira, oguliti i narezati na kockice
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 2 žlice maslaca (ili ulje umjesto maslaca)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
 
Priprema:
 Svinjeće meso izrezano na kockice posolite, popaprite i lagano na maslacu popržiti sa svih strana, zatim dodati nasjeckani luk i lagano pirjati dok ne omekša te dodati mljevenu papriku i još par minuta pirjati. Dodati nasjeckani češnjak i vodu (dodati vode koliko mislite da je potrebno, naravno može se i kasnije još dodati) i ostaviti da se kuha oko 25 - 30 min.
Zatim dodati kiseli kupus sitno narezan, te dodati krumpir i pustiti da prokuha, te kuhati oko sat vremena, tj. dok ne bude sve dobro kuhano.
Pred kraj dodati brašno i kiselo vrhnje te kuhati još desetak minuta.
Na kraju začiniti po ukusu. Može se dodati i lovorov list.
 
Ako ne volite svinjetinu ili ju ne jedete, možete ovo napraviti s govedinom.
 
 
 Thank you for reading!

Keep On Smiling & be happy!:)

2 komentara:

  1. Heh...gdje me nađe, sa kuvanjem i sa hranom???? Obožavam da kuvam i jedem, ja imam sličan recept za mađarski gulaš samo kod mene ne ide kupus nego idu gljive.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lovely blog


    http://www.facebook.com/AmandaChicFashionRoomLounge?ref=hl
    twitter & instagram : @fashionrlounge
    Fashion room lounge

    A chic kiss ;)

    OdgovoriIzbriši

Let me know if you have comments, suggestions,any idea, all for the purpose of improving this site.
Thank you for sharing your opinions with me. I appreciate it a lot.